Vår historia

Vår grundare Ann Hageus besökte Rwanda första gången hösten 2018 med Clowner utan Gränser. Tillsammans med en rwandisk artistgrupp turnerade de i olika flyktingläger runt om i landet. De uppträdde, lärde ut akrobatik och lekar till barnen och deras familjer som bodde i lägren.

Ann blev betagen av både landet och folket i Rwanda, men hon såg också många unga kvinnor som kämpade hårt för sin överlevnad och undrade hur hon skulle kunna bidra till en förändring.

Hon återvände året därpå och kom i kontakt med Save Generation Organization (SGO), en rwandisk organisation som stödjer unga kvinnor och flickor att kunna leva ett självständigt liv med möjlighet till egen försörjning.

Året därpå inledde hon ett samarbete med SGO. I januari 2021 startade hon den ideella organisationen Baho Neza Swe. Målet med Baho Neza Swe är att skapa ett utbildningscenter i staden Gisenyi i Rwanda för utsatta unga kvinnor så att de kan ta kontroll över sina kroppar och liv.

Läs mer om SGO och deras arbete nedan. 


Ann har sedan hon var barn frågat sig varför världen är så orättvis. När hon blev äldre blev hon medveten om orättvisorna mellan könen och började intressera sig för jämställdhetsfrågor. Samtidigt utvecklade hon sin talang som gymnast och akrobat vid en cirkusskola i Paris och förstod att uppskatta kroppens förmågor.

Men istället för att bli cirkusartist studerade hon till kiropraktor för att hjälpa människor med deras onda ryggar och ledproblem. Men frågan om orättvisan i världen hängde kvar hos henne. Ann började att studera internationell ekonomisk historia på Stockholms universitet för att få en djupare kunskap om världens förutsättningar. En av de viktigaste frågorna för henne var vikten av att låta flickor få utbildning och att jämställdhet var djupt förknippad med ett lands välstånd.

Ann arbetade på olika ideella organisationer för att främja mänskliga rättigheter. 2016 och framåt turnerade hon vid ett flertal tillfällen med Clowner utan Gränser runt om i världen och kom i kontakt med nya människor och andra kulturer. Clowner utan Gränser är en ideell organisation som sprider hopp, skratt och drömmar till utsatta barn både i Sverige och utomlands. Hon kunde nu kombinera sitt engagemang för kvinnors rättigheter och sin kunskap om kroppen med sin passion för clowneri och startade därför den ideella organisation, Baho Neza Swe.