Tillbaka till Rwanda

25.02.2024

Så har jag åter anlänt till Gisenyi, de första dagarna tillbringades i Kigali. Där träffade vi bland annat en entreprenör på den svenska hubben Norrsken. Jag hade läst om henne i SvD och lyckades få tag på henne i Kigali. Hon säljer hälsotjänster till olika företags anställda. Det var väldigt intressant. Vi kom fram till att vi arbetar med samma frågor, men hon riktar sig mot de rika och vi mot de fattiga. Men båda grupperna behöver lika mycket upplysning och kunskap om god hälsa, där hennes grupp riskerar övervikt och vår grupp undervikt, men båda grupper riskerar vitamin - och mineralbrist.

Här i Gisenyi har Mudi get mig en update från den senaste tiden här.

För cirka en vecka sedan träffade han en massa barn, många av dem gick vårt cirkusläger i somras. Han berättade att vi kommer ha ett cirkusläger till med dem framöver, vilket de blev så glada att höra. Det gjorde mig dock lite orolig för i nuläge är det inte ännu klart ifall vi kommer genomföra cirkusläger men vi hoppas och håller tummarna för att det är möjligt.

Men nu när han var där och träffade dem på en gräsplätt passade han på att köra lite lekar och träning med dem. Den som tidigare hade varit med på cirkuslägret villa absolut leka "Katt och mus"-leken.

Efter att de hade lekt och tränat, pratade han med dem lite om deras situation, om de gick i skolan och lärt sig läsa och skriva, han uppmuntrade dem att gå i skolan och att vara hjälpsamma hemma.

Vidare berättade han att en av kvinnorna som gick vår kurs nu håller på att lägga om sitt liv. Hon har slutat att träffa sina vänner på eftermiddagen för att dricka öl eller den lokala drycken Urwagwa. Istället vill hon fokusera på sina odlingar och djur.

Några av kvinnorna från gruppen i höstas har träffats vid några tillfällen för att påminna varandra om vad de lärt sig i höstas. De körde lite träningsövningar och tränade lite massage på varandra.

Vi hoppas på ringar på vattnet,

I morgon sätter vi igång!

 Ann