Och våra underbara ambassadörer!

11.03.2024

Våra ambassadörer alltså! De är våra hjältar. Tina, Marceline, Vestine, Francine och Ledivine!

Förra helgen hade vi två dagars peptalk med dem. Första dagen fick de berätta om hur det gått sedan vi sågs i november förra året och vad de tycker om att vara ambassadör.

De har alla sett runt tio kvinnor var, en gång i veckan under en månad. Då har de haft fysiks aktivitet och kört lekar, talat om hälsosam mat och inte minst har de träffats för att utbyta tankar och erfarenheter om sina liv. Ledivine berättar att en av kvinnorna har ett tufft liv hemma, men när hon kommer till träffarna så försvinner de jobbiga tankarna och hon känner sig lycklig. Hon fortsätter och berättar att på dessa träffar kan de känna sig trygga med att inget av det som sägs kommer föras vidare. Jag frågar om de andra i grupper upplever samma sak. Alla nickar instämmande och fyller i att deras samtal blir så naturliga.

Francine berättar att en kvinna nu börjat arbeta. Det har gett henne respekt för att hon då kunde bidra med pengar till familjen. En annan kvinna kan nu köpa lotion till sin bebis.

Ledivine berättar vidare att deltagarna känner sig fria och ställer frågor. Hon märker att beteendet har ändrats; att de får mer självkänsla och självförtroende.

Jag frågar om det inte är tungt att bemöta allas problem, om det inte känns svårt att ge råd. Men Tina säger att hon kan handskas med det och känner sig trygg i sin position.

Även den lokala myndigheten har kommit på besök. De vill se träffarna och hur de går till och verkar väldigt nöjda. Uppenbart är att regeringen uppskattar initiativet att de unga kvinnorna träffas.

Vestine berättar att efter att ha pratat om vikten att få i sig vitaminer från all frukt och grönsaker kan mammorna nu ge sina barn bättre mat.

Vi pratat om vad det ger dem själva att vara ambassadör, mer än att de får en liten ersättning som tack.

Ambassadörerna har fått nya vänner som de kan utbyta nya och tankar och erfarenheter med. De lär sig tala inför en grupp som medför en bättre självkänsla, de får mer respekt att bli lyssnad på.

Vestine, tycker det är bra att få ändra rutiner och göra något helt nytt.

Lidivine känner att hon blir behövd i samhället. Ibland tror folket att det räcker med att bara bli mätt, men nu har hon också pratat om hur viktigt det är att äta hälsosam mat. En direkt konsekvens av det är att många av kvinnorna inte längre köper pulverjuice längre.

Vi avslutar med en lunch på den lokala restaurangen och jag önskar dem lycka till. Vi kramas och de säger att de ser fram emot att ses igen när jag berättar att jag kommer tillbaka till senhösten! De skrattar och säger att de får hålla till godo med Mudi så länge. Och det känner jag mig trygg med!

Happy body – happy people så bemöter de varandra!