Rwanda oktober 2021

26.10.2021

Det är verkligen svårt att skriva när man står mitt i stormen. Så många intryck, händelser, reflexioner, lärdomar....

Men nu har vi hållit i de båda kurserna och allt gick enligt planerna. Den första veckan hade vi vår andra kull med unga kvinnor, som fick samma upplägg som den vi hade i våras. Det vill säga, näringslära, där vi talade om olika vitaminer och mineraler och vikten av att äta bra för att undvika sjukdomar i framtiden och sedan lagade vi mat och åt tillsammans. Som jag önskade att jag förstod kinyarwanda! När vi åt tillsammans uppstod heta diskussioner mellan kvinnorna! Livliga gester, högljudda röster och mycket skratt!

Radjabu undervisade grunderna i massage och alla fick testa hand- fot och huvud/axlar- massage på varandra. Mudi höll i alla lekar och som alltid lika underbart att se deltagarna släppa loss! Jag körde några pass med yoga och när de klagade på träningsvärk kunde jag bara intyga hur viktigt det är med träning!

Alla kvinnor är ensamstående unga mödrar och har ett tufft liv. Många hade med sig sina små och tur var att Radjabu, Mudi och jag kunde turas om att ha ett litet kindergarten. Efter kursen kom en ung kvinna fram till Mudi och undrade om inte han kunde lära henne läsa och skriva. Hon hade aldrig gått i skolan!

Veckan därpå kom kvinnorna från kursen i våras tillbaka för en ny kurs. Den här gången gick vi igenom de stora organen i kroppen, hjärta, lungor, matsmältningssystemet, lever, njurar och blodomloppet. Kunskapen om detta är väldigt låg och det var därför väldigt roligt att alla var så intresserade och nyfikna, de ställde många kloka frågor och verkade väldigt fascinerade! De kunde spinna vidare och frågade till exempel om också djuren fungerade på samma sätt. Vi kom då in på evolutionsfrågor och jag sa att vi alla är djur. Då fick jag frågan om jag trodde på Gud. Här är tron på Gud så stark och man tror stenhårt på skapelseberättelsen. Jag svarade att det inte finns någon motsättning att tro på Gud och vetenskap.

Radjabu repeterade massage och Mudi körde träning och lekar.

Det nya var sedan entreprenörskap, där vi talade om hur man kan förverkliga en dröm. Vi gick igenom de olika stegen och hur man kan tänka runt att spara pengar för att satsa på sitt projekt. Sista dagen fick var och en berätta för Mudi och mig om hur det tänker förverkliga sin plan. Det rörde sig från att sälja sockerrör, skapa en egen syateljé till att ha en egen lite restaurang eller affär. Alla var så entusiastiska och realistiska och det ska bli väldigt spännande att se hur det går.

Men vi har redan ett resultat. En av kvinnorna kom inte till kursen, för hon hade med hjälp av diplomet hon fick från förra kursen, fått ett jobb i Kongo som massör och var så glad för det!

Att skapa dessa kurser är som att dyka in i okänt vatten. Vi har ju ingen aning och vart det kommer att leda, om det alls kommer att leda till någonting. Learning by doing. Men vår förhoppning är att så små frön och hoppas att de tar sig.

Efter varje kurs har vi en utvärdering. Vi har ännu inte läst vad deltagarna har skrivit, men det ska bli väldigt spännande!

I övrigt låter jag bilderna tala för sig själva!