Livet återgår till det normala

02.06.2021

Nu verkar det som om lugnet lägger sig, vulkanen Nyiragongo och de många efterskalven har bedarrat och marken vibrerar inte mer. Igår kunde Mudi och Radjabu återvända till centret för att börja städa upp.

Det har varit en nervös vecka, jag har följt nyheterna, både det som har sagts här i Sverige, men också har jag letat på nätet efter information. Och inte minst har jag varit i kontakt med Radjabu och Mudi på plats. Mudi var så tacksam för att han hade sparat sin lön från vårt pilotprojekt så att han kunde sätta sin familj i säkerhet. Han hyrde ett hus längre upp i bergen, medan han själv tillsammans med sin yngre bror stannade kvar i deras hus. Under tiden familjen var borta kunde han laga de sprickor i husväggen som orsakats av skalven.

Radjabu och hans fru fick dra ut madrasserna på gatan och sova utomhus. Myndigheterna hade varnat för att vistas inomhus och uppmanat alla att inte sova inne under nätterna.

Det har varit mer än 70 efterskalv i området runt vulkanen och Gisenyi som bara ligger drygt 15 km från den.

Nu syns ingen eld från vulkanens topp, endast den vanliga röken som pyr.

Men min oro finns fortfarande kvar.

Det visar sig att lavan också kan eller har dragit fram i underjordiska floder, ner mot sjön Kivu som sträcker sig mot både Gisenyi och den stora staden Goma, som ligger i Kongo alldeles nedanför vulkanen.

Det värsta scenariot är att denna lava plötsligt kan dyka upp var som helst, dels i städerna, men också kan lavan rinna ner under sjön. Där finns metangas och det kan sluta i katastrof.

Men dagsrapporten är lugn och det verkar inte finnas risk för att lavan rinner mot sjön. Vardagen börjar sakta återkomma.