December i Gisenyi

16.12.2022

Dagarna här i Gisenyi går sin gilla gång. Vi har hållit i vår grundkurs för sexton nya unga kvinnor, vi har sammanställt utvärderingen från den och vi håller på att planera för kommande kurs efter nyår som kommer hållas för den tidigare gruppen, som gick sin grundkurs i våras.

Utvärderingen visade att alla var nöjda, att de inte tidigare kände till om vitaminer eller hur och varför man ska få i sig dem, eller i vilken mat de finns. De uppskattade att få ny kunskap om kroppen och massageterapi, många uttryckte att de kände av mindre stress efter att vi hade haft fysisk träning. Den enda kritiken vi fick var att de tyckte att tiden var för kort!

Eftersom vi inte nu har en egen lokal hoppas vi att vi kan få hålla kommande kurs i lokalerna hos den lokala ledaren som vi var i under den första gruppen.

Nu i december har vi också tid att etablera fler kontakter här i lokalsamhället och stärka banden till dem. Vi har träffat en annan organisation, Cooperative Baho Kibondo, som har en sy-verksamhet, dit ett antal ensamstående unga mammor kommer och syr och tillverkar väskor som de sedan säljer.

 Vi har besökt en skola, för att bättre förstå hur den fungerar. Den kostar inget, men barnens föräldrar måste själva stå för skolmaterial, skoluniform och lunch, vilket betyder att många tvingas sluta skolan efter bara några år. Skolan var väldigt sliten med läckande tak och slitna toaletter.

Ibland när jag går till den lokala marknaden för att handla händer det att jag stöter på några av de kvinnor som gått vår kurs. De hälsar och fnittrar glatt när jag svarar dem på kinyarwanda, själv är jag mäkta stolt och känner mig som en infödd! Här om dagen träffade jag en av dem och hon tog sig för hjärtat och uttryckte att hon var lycklig, Ndishimye.

Det är ju väldigt viktigt att vårt arbete är väl förankrat här där vi verkar, att vi ha alla med oss. Och än så länge har vi inte mött något motstånd eller kritik. Naturligtvis tack vare Mudis gedigna arbete.

Det är spännande att se hur Baho Neza Education med Mudi i spetsen sakta tar över stafettpinnen och börjar växa och utvecklas. Det är en naturlig följd av vårt arbete, att Baho Neza Swe ska stödja civilsamhället här på deras villkor så mycket som möjligt. De sitter ju naturligtvis inne med all kunskap och vet både vad som behövs och hur det ska möjliggöras.

I och med att jag nu är här en längre tid och kommer djupare in i samhället, är det som med all vetskap; ju mer jag lär mig ju mer förstår jag hur lite jag vet!